19 lutego, 2024/Blog
  • By Leszek Piątkowski
  • 201

Pierzga pszczela (chlebek pszczeli) jest najmniej znanym produktem pszczelim – a szkoda ponieważ to naturalna bomba witaminowa będąca źródłem białka, szeregu witamin, składników mineralnych tj. żelazo, fosfor, potas, miedź, sód, która może być wykorzystywana jako naturalny suplement diety. Produkt ten posiada właściwości lecznicze i należy do najcenniejszych produktów pszczelich jakie otrzymujemy od naszych pszczół. Sprawdź, że warto skorzystać z dobroczynnych właściwości pierzgi, jak łatwo produkt wprowadzić do swojej diety i jak stosować.

Co to jest pierzga pszczela i jak powstaje?

Pierzga w skrócie to mieszanka pyłku pszczelego, miodu, enzymów ślinowych pszczół. Powstaje z pracy naszych pszczół z naniesionego do ula pyłku kwiatowego. Pszczoły umieszczają pyłek w komórkach woskowych w ramce, następnie go upychają. Później wzbogacają pyłek enzymami pochodzącymi z ich gruczołów ślinowych, dodają trochę mleczka pszczelego i miodu a następnie całość zostaje zabezpieczona cienką warstwą wosku pszczelego. Dzięki panującym warunkom w ulu i temperaturze około 30 st. C. zachodzi proces fermentacji mlekowej.

Pierzga pszczela często nazywana jest chlebkiem pszczelim ponieważ po jego wyjęciu z ramek przypomina swoim wyglądem okruszki chleba oraz także dlatego, że produkt ten stanowi pożywienie dla pszczół w okresie jesienno-zimowym a także na wiosnę, zanim zaczną pojawiając się pierwsze kwiaty, z których pszczoły będą mogły zebrać pierwszy pyłek kwiatowy.

Skład pierzgi – naturalne bogactwo

Właściwości pierzgi są niezwykle cenne i wynikają z bardzo bogatego składu chemicznego samego pyłku kwiatowego. Dzięki fermentacji mlekowej, pierzga pszczela jednak przewyższa skład pyłku. Zawiera w sobie wiele witamin (C, B1, B2, B3, B6, B12, A, PP, K, E, H, D) a także mikro-i makroelementów takich jak magnez, żelazo, miedź, cynk, potas, fosfor, czy sód czy aminokwasy egzogenne np. leucyna i fenyloalanina. Chlebek pszczeli zawiera węglowodany, białka tłuszcze w tym niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe jak kwasy omega-6 (kwas linolowy) i omega-3 (kwas linolenowy). Ponadto zawiera enzymy: inwertazę, katalazę, pepsynę, trypsynę, lipazę, laktazę oraz zawiera około 3% kwasu mlekowego. Tak bogaty skład pierzgi przekłada się oczywiście na jej szerokie zastosowanie lecznicze i wykorzystanie w przemyśle kosmetycznym.

Pierzga pszczela – właściwości i działanie zdrowotne

Wiemy już czym jest i jak powstaje pierzga, ale jaki ma wpływ na nasze zdrowie? Zapoznanie się z jej właściwościami i wprowadzenie do swojej diety na pewno będzie miało korzystny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie.

Podstawowe właściwości pierzgi pszczelej znają nasze pszczoły, które korzystają z pierzgi w okresie jesienno-zimowym i wczesną wiosną. Pierzga to jak mówią pszczelarze ukiszony pyłek pszczeli wzbogacony mleczkiem pszczelim, przyczynia się do wzmocnienia naszego organizmu, poprawia metabolizm, podnosi sprawność fizyczną i umysłową dlatego często nazywany jest eliksirem młodości.

Doskonale sprawdzi się, podczas osłabienia organizmu, ze względu na swoje właściwości lecznicze i przeciwbakteryjne. Warto stosować ten produkt również podczas zmęczenia fizycznego i psychicznego, ponieważ dostarczenie do organizmu tak dużych dawek naturalnych składników, wzmocni nasz organizm.

Produkt ten zalecany jest w leczeniu depresji , ponieważ będzie stymulował nasz układ nerwowy. Rekomendowana jest dla osób po przebytych chorobach, szczególnie po terapiach antybiotykowych, osób które przeszły chemioterapię, ponieważ łagodzi skutki przebytej choroby. Zalecany jest dla pacjentów, które mają problemy ze stawami, zaburzeniami gruczołu tarczowego (tarczycy). Pierzga pszczela polecana jest także dla osób ze słabą koncentrację i pamięć. Polecany dla osób chcących zadbać o swoją sylwetkę, ponieważ reguluje poziom cholesterolu we krwi. Warto wspomnieć, że pierzga jest bardzo skuteczna w walce z przerostem gruczołu krokowego.

Zalecana jest dla osób będącej na diecie wegetariańskiej ponieważ w szybkim czasie spożywanie produktu uzupełni braki żelaza we krwi.

Warto wiedzieć, że większość produktów pszczelich wpływa zbawiennie na serce!

Pyłek pszczeli a pierzga – różnice

To, co wyróżnia pierzgę to dużo lepsza przyswajalność niż pyłek kwiatowy. Różnica jest dość duża z korzyścią dla pierzgi do 70%. Wynika to z faktu, że pierzga zawiera enzymy a w szczególności nie posiada otoczki pyłkowej, która utrudnia jej wchłanianie zawartych w niej substancji odżywczych. Dlatego pyłek zostawiamy na noc w przestudzonej wodzie.

Kolejną różnicą jest skład tych dwóch produktów. Pierzga pszczela zawiera więcej węglowodanów, wolnych aminokwasów, kwasu mlekowego oraz mikroelementów od pyłku pszczelego, ale za to zawiera mniej białka, substancji lipidowych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Jak stosować pierzgę pszczelą? Poradnik jak spożywać

Każde wsparcie naszego organizmu jest bezcenne a bogaty skład pierzgi zachęca do zakupu i uzupełnienia diety o ten produkt pszczeli. Pierzgę spożywamy podobnie jak pyłek pszczeli. Spożywamy jedną łyżeczkę dziennie około 20-40g dziennie. Podanej ilości nie powinno się jednak przekraczać.

Powszechnie stwierdzono, że najskuteczniejszym sposobem spożywania pierzgi jest przygotowanie naparu. Pierzgę w odmierzonej ilości na wieczór wsypujemy do ulubionego kubka, zalewany w letniej wodzie, rano dolewany ciepłej wody i spożywamy na czczo, możemy też dodać miodu do smaku i gotowe!. W ten sposób osiągniemy największą przyswajalność.

Innym sposobem spożywania pierzgi jest jej zmielenie i spożywanie w formie sproszkowanej. Ważne, aby zmielić pierzgę należy ją włożyć na kilka godzin do zamrażarki, ponieważ ma tendencje do klejenia się. Możemy do tego celu wykorzystać zwykły młynek do kawy i dodawać produkt do swojego ulubionego jogurtu, owsianki czy mleka. Można również dodać taką pierzgę do koktajlu czy herbaty ziołowej.

Polecam również dodanie pierzgi do ulubionego miodu z naszej pasieki Słodycz Ula, czyli pierzga pszczela w miodzie.

Również same granulki „chlebka pszczelego” można spożywać jak cukierki, ponieważ nie posiadają osłonki jaką posiada pyłek, dlatego nadaje się do bezpośredniego spożycia. Warto też wspomnieć, że pierzga ma lekko kwaśny smak, ze względu na przebytą fermentację mlekową, dlatego warto ją spożywać z ulubionym miodem z naszej pasieki Słodycz Ula.

Pierzga na odporność

Pierzga i pyłek mają bardzo duży wpływ na naszą odporność, szczególnie jeżeli spożywamy te produkty profilaktycznie czyli jak jesteśmy zdrowi. Pierzga dzięki zawartości witamin, mikro i makroelementów posiada właściwości lecznicze wzmacniające nasz organizm. Dlatego wszystkie produkty pszczele zalecane są do stosowania szczególnie przed okresem zwiększonego narażenia organizmu na infekcje, aby naturalnie przygotować organizm do tego okresu.

Pierzga na odchudzanie

Przy okazji różnych okoliczności każdy życzy sobie dużo zdrowia. A nasze zdrowie wiąże się często z wagą jaką mamy. Czy pierzga pszczela może nam pomóc w utracie wagi i przyczynić się do poprawy naszego zdrowia. Otóż spieszę z wyjaśnieniami!

Kluczem stanu naszego zdrowia jest przede wszystkim ruch na świeżym powietrzu (ogólnie sport) i zbilansowana dieta oparta na naturalnych produktach, z dodatkiem pierzgi, która może być naszym naturalnym suplementem diety, by nas wspomóc odpornościowo ze względu na liczbę zawartych składników oraz pomóc w walce z naszymi kilogramami, których chcemy się pozbyć. Ale jak ona może nam pomoc? Otóż zawiera spore ilości chromu, który ogranicza apetyt i tam samym pozwala ograniczyć ilość tkanki tłuszczowej czyli w sposób naturalny zaczynamy spożywać mniejsze ilości węglowodanów. Ponadto pierzga to bogactwo naturalnych witamin – opisuje to wyżej „Bogactwo pierzgi”. Warto dla siebie i swojego zdrowia wprowadzić produkt do diety zarówno jak mamy tendencje do podjadania wieczorami i najadania się ponad miarę.

Pierzga na nerwicę i depresję

To wszystko co nas otacza, technologie, tempo życia przyczynia się do chorób które są następstwem postępu technologicznego. Ciągły pośpiech, stres w pracy, szybsze tempo życia, życie w tzw. biegu sprzyja występowaniu różnych zaburzeń na tle nerwowym, depresji, stanów lekowych. Jesteśmy ciągle zmęczeni, wyczerpani i wewnętrznie coś nas niepokoi. Aby zapobiegać takim stanom należy zacząć od diety, która zazwyczaj jest uboga w naturalne witaminy i składniki mineralne jakich potrzebuje nasz organizm.

Dlatego warto wprowadzić do codziennej diety pierzgę, ze względu na swój unikalny skład ponad 250 cennych składników odżywczych (opisuje powyżej Bogactwo pierzgi), wśród których część charakteryzuje się działaniem tonizującym. Składniki te docierają do każdej komórki naszego organizmu, przywracając ich równowagę. Jest to coś wyjątkowego, niespotykanego przy spożywaniu innych składników pochodzenia naturalnego.

Przyjmowanie pierzgi pozytywnie wpłynie na nasz układ nerwowy i nasz umysł (mózg zostanie lepiej dotleniony i będzie sprawniej funkcjonować). Złagodzi stany przemęczenia, stresu, depresji, zaburzenia snu i innych chorób XXI wieku.

Pierzga na stawy

Pierzga pszczela znalazła zastosowanie jako naturalne wsparcie w odbudowie stawów, szczególnie dla pacjentów, którzy przeszli długą drogę by odzyskać sprawność ruchową. Dzięki wprowadzeniu do diety pierzgi pacjent jest w stanie w krótszym czasie dojść do siebie ponieważ spożywanie produktu powoduje wzmocnienie naszych mięśni i stawów.

Pierzga jest bezcenna również dla osób, które cierpią na reumatoidalne zapalenie stawów (RZS), która może wystąpić już w młodym czy średnim wieku. Pierzga może nam pomóc, natomiast nie zastąpi leczenia i konsultacji z lekarzem. Warto wspomnieć, że odpowiednio zbilansowana dieta, która zawiera w sobie pierzgę pomoże nam w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, a także dostarczy kościom odpowiedniej ilości wapnia i witaminy D, gdyż RZS znacznie przyspiesza rozwój osteoporozy.

Warto wspomnieć również przy każdej z naszej dolegliwości, warto zadać o odpowiedni odpoczynek, ćwiczenia ponieważ regularna aktywność fizyczna zapobiega niektórym niekorzystnym zmianom w stawach i całym organizmie, a w szczególności należy kontrolować pojawiające się objawy choroby.

Pierzga na tarczycę

Choroby związane z zaburzeniami gruczołu tarczowego (tarczycy) stanowią poważny problem w naszym społeczeństwie. Wiele opracowań naukowych wskazuje, że w leczeniu tej choroby z powodzeniem można wykorzystać produkty pszczele w szczególności pierzgę a także jad pszczeli, mleczko pszczele, pyłek kwiatowy oraz miód. Dziś do tych wszystkich produktów mamy dostęp, szczególnie polecam je ze swojej pasieki Słodycz Ula. Należy pamiętać, że produkty pszczele wspomagają leczenie zaburzeń tarczycy. Pierzga pszczela reguluje metabolizm i obniża stężenie glukozy we krwi.

Odznacza się one działaniem adaptogennym, regulują metabolizm glikogenu w wątrobie i mięśniach dzięki czemu odnawiają zasoby energii organizmu i obniżają stężenie glukozy we krwi, a także stabilizują błony komórkowe gruczołu tarczowego i działają przeciwutleniająco (Czugunowa i wsp. 2000).

Według różnych naukowców, terapia oparta na produktach pszczelich w tym pierzdze daje doskonałe rezultaty, którzy stosują pierzgę przez okres około 6 tygodni.

Kuracja pierzgą

Kuracja pierzgą powinna trwać od 2 do 4 tygodni. Należy ją powtarzać od 2 do 4 razy w roku, by nasz organizm nabrał naturalnej odporności. Produkt przyjmujemy minimum raz dziennie, najlepiej rano na czczo na 30 min przed śniadaniem. Najkorzystniej taka kuracja powinna rozpocząć się wiosną lub jesienią, by organizm nabrał naturalnej odporność przez sezonem przeziębieniowym, a wiosną by wzmocnić nasz organizm po zimnie w brakujące witaminy i mikroelementy. Sam smak pierzgi po jego rozpuszczeniu jest dość kwaskowaty więc polecam dodać do smaku ulubiony swój miód z naszej pasieki Słodycz Ula.

Zalecania dawkowania:

Dzieci (od 3 roku życia ) – mała łyżeczka dziennie

Dorośli – łyżka stołowa dziennie 20-40 gram

W swojej ofercie mamy również miód połączony z pierzgą (Superfood).

Jak przygotowujemy pierzgę do sprzedaży?

Pierzga pszczela z naszej pasieki charakteryzuje najwyższa jakość. Produkt przygotowany do sprzedaży jest tylko przemrożony w celu zachowania swoich naturalnych właściwości. Nie stosujemy suszenia, co pozwala zachować najwyższą jakość smaku i składników odżywczych produktu. Naszą pierzgę należy przechowywać w lodówce, lub w zamrażarce.

Należy pamiętać, że pierzgi nie należy rozpuszczać w gorącej wodzie.

Przeciwwskazania w stosowaniu pierzgi pszczelej

Osoby, które są uczulone na produkty pszczele, powinny zachować ostrożność przed spożyciem pierzgi. Należy wziąć jedną małą pierzgę pod język i poczekać czy wystąpi reakcja alergiczna. Oznaką, ze możemy być uczuleni to po spożyciu wystąpi pieczenie lub mrowienie.

Pierzga pszczela to bogactwo cennych składników odżywczych

Mamy nadzieję, że udało się nam przekonać Was do spożywania pierzgi. Jeżeli tak, to zapraszam Was po pierzgę bezpośrednio do naszego gospodarstwa w Nasielsku lub do zakupu w naszym sklepie online (slodyczula.pl).

W naszym sklepie internetowym oferujemy najwyższej jakości surową pierzgę pszczelą, która spełni oczekiwania najbardziej wymagających naszych klientów.

Pierzgę kupisz w naszym sklepie
Pierzgę w miodzie również kupisz w naszym sklepie.