Jak powstaje miód?

Miód jest efektem ciężkiej pracy pszczół na kwiatach i współpracy pszczelarza z pszczołami. Miód powstaje z nektaru kwiatów zebranych przez pszczoły zbieraczki, które transportują zebrany nektar w tzw. wolu miodowym do ula. Następnie pszczoły przekazują zebrany nektar do pszczół robotnic, które wzbogacają go enzymami, a kiedy miód jest dojrzały i ma odpowiednią konsystencję oraz właściwości odżywcze zostaje zabezpieczony cienką warstwą wosku w komórkach plastra. Następnie zasklepiony miód zostanie odebrany przez pszczelarza, odsklepiony i odwirowany. Gotowy miód przelewamy do słoików i dostarczamy wszystkim miodożerom.

Jaki jest najzdrowszy miód?

Odpowiedź nie jest jednoznaczna, i trudno dać uniwersalną radę, ponieważ wszystkie miody to bogactwo witamin i minerałów, które doskonale wzmacniają organizm człowieka. Natomiast właściwości różnych rodzajów miodu zależą z jakich roślin zostały zebrane. Dlatego zapraszam do odwiedzenia mojego sklepu kategorie / miody naturalne, gdzie dokładnie opisuje jaki miód posiada właściwości i jak wpływa na organizm.

Czy można dodać miód do gorącej herbaty?

Miód, żeby nie stracił swoich właściwości, nie należy dodawać do wrzącej wody/herbaty. Najlepszą temperaturą będzie około 35ºC, czyli po upływie 5-7 min od zalania herbaty wrzącą wodą.

Czy skrystalizowany miód jest dobry?

Krystalizacja miodu jest naturalnym procesem, w żadnym stopniu nie wpływa na smak, jakość i właściwości miodu.

Czy miód można przywrócić do płynnej postaci?

Miód można przywrócić do płynnej postaci, należy jednak pamiętać, że w warunkach domowych to dość trudne i ryzykowane zadanie. Należy pamiętać, że nie możemy rozgrzać miodu powyżej 40º C, ponieważ miód straci swoje naturalne właściwości. Poniżej kilka sposobów:

Miód rozpuszczamy w kąpieli wodnej czyli ciepłej wodzie

Słoik miodu skrystalizowanego wstawiamy do ciepłej wody, która nie przekracza 40ºC. Aby być pewnym, że nie przekraczamy dopuszczanej temperatury, można wykorzystać zwykły termometr kuchenny. Należy poczekać, aż proces dekrystalizacji zacznie następować. Należy pamiętać, że przy tej metodzie nie uzyskamy patoki.

Czy miód można rozpuścić w mikrofalówce?

To rozwiązanie jest bezpieczne do podgrzewania naszego miodu, jednak polecam nabrać na łyżkę odpowiednią ilość miodu jaką chcemy spożyć, przełożyć do kuba i wstawić do urządzenia na około 2-3 minuty. Tyle wystarczy, aby miód z powrotem stał się płynny. Nie polecam wstawiania całego słoika do urządzenia.

Czy miód można rozpuścić w piekarniku?

Podobnie jak miód można rozpuścić w mikrofalówce, również można wykorzystać do tego piekarnik zarówno elektryczny czy gazowy. Warto nastawić piekarnik na temperaturę do 40ºC, przełożyć ilość miodu do naszego kubka i podgrzewać aż się rozpuści. Nie rekomenduję podgrzewania całego słoika, ponieważ czas dekrystalizacji będzie trwał wiele godzin.

Dlaczego miód fermentuje w słoiku?

Miód może sfermentować, kiedy został za wcześnie odebrany z ula. Dzieje się to, kiedy zawartość wody w miodzie przekracza 18 procent.

Czy kobiety w ciąży mogą spożywać miód?

Kobiety w ciąży mogą spożywać miód, ponieważ dostarcza niezbędnych składników, wzmacniają swój organizm a jego spożywanie dobrze wpływa na dolegliwości ciążowe takie jak mdłości lub zgaga.

Który miód jest najlepszy dla dzieci?

Z miodów tradycyjnych polecam dla dzieci miód akacjowy, wielokwiatowy lub lipowy na przeziębienie. Z miodów smakowych polecam miód z dodatkiem maliny, czarnej jagody lub kakao.

Czy w miodzie jest cukier

W miodzie występują tylko cukry naturalne tzw. proste czyli glukoza i fruktoza.

Jaką przydatność do spożycia mają miody?

Zgodnie z obowiązującą ustawą, miody mają ważność do 3 lat od daty rozlania ich do słoików. Warto jednak wspomnieć, że miód po dacie przydatności również można spożyć, jeżeli będzie przechowywany w odpowiednich warunkach.

Jak przechowywać miód?

Miód najlepiej przechowywać w suchym i ciemnym miejscu (do 18 ºC). Może to być piwnica, szafka kuchenna, ale jeżeli temperatura jest wysoka w domu zaleca się przechowywanie miodu w lodówce.

Dlaczego miód krystalizuje?

Każdy miód krystalizuje, tylko każdy w innym czasie. Zależy to wszystko od zawartości w miodzie cukrów prostych takich jak glukoza i fruktoza. Im większa zawartość glukozy, tym miód szybciej skrystalizuje dotyczy to szczególnie miodów wiosennych np. miód rzepakowy, wielokwiatowy. Natomiast im więcej fruktozy tym miód będzie wolniej krystalizował i dobrym przykładem jest tu miód akacjowy, który nawet do roku po odwirowaniu może pozostawać w postaci patoki czyli być płynny. Krystalizacja jest w 100 % naturalnym procesem.

Co to jest biały nalot na miodzie?

Miód z białym nalotem to zaleta, która świadczy o tym, że produkt jest bardzo dobrej jakości. Biały nalot widoczny jest w miodach, które się skrystalizowały. Biały nalot to glukoza, która zebrała się na górze słoika i na jego ściankach. To dowód na to, że miód nie został poddany żadnej obróbce czy standaryzacji.

Jaki miód dla diabetyków?

W przestrzeni publicznej utarło się, że jest to miód akacjowy. Jednak należy pamiętać, że każdy miód, nawet miód akacjowy ma wysoki indeks glikiemczny i powoduje szybki wzrost poziomu cukru we krwi. Każdorazowo na tak zadane pytanie przez moich klientów, zawsze odpowiadam, że należy skonsultować się z lekarzem czy możemy spożywać jakikolwiek miód.

Czy dzieci mogą spożywać miód?

Miodu nie można podawać dzieciom poniżej 1 roku życia, ze względu iż miód zawiera w sobie pyłki. Jednak w tradycji ludowej miód podawało się dzieciom dopiero od 3 roku życia. Dla starszych dzieci nie ma przeciwskazań.

Skąd pochodzą nasze miody?

Nasze miody pochodzą z woj. mazowieckiego i warmińsko-mazurskiego. Nasze pasieki umiejscowione są w dużych kompleksach leśnych np. Nasielsko-Karniewski Obszar Chronionego Krajobrazu w gminie Nasielsk, w gminie Markusy (pasieka znajduje się okolicy Jeziora Drużno, która wraz z pobliskimi terenami tworzy rezerwat) w woj. warmińsko-mazurskim. Natura zamknięta w słoiczku!