Informacje ogólne

Pasieka

Wszystko zaczęło się od fascynacji życiem pszczół i pracą mojego taty przy pszczołach. Po ukończeniu technikum rolniczego w roku 2000 otrzymałem od taty 5 uli na ramce warszawskiej poszerzanej. Na początek i tak było to dużo. Przy wsparciu taty zacząłem przygodę z pszczołami być dziś zajmować się pasieką liczącą kilka set uli.
W trakcie pracy przy pszczołach i wprowadzania nowych rozwiązań w pasiece zmieniłem rodzaj ula na korpusowy, by w roku 2020 zatęsknić za początkiem i zakupiłem ule warszawskie poszerzane 🙂 Pasieka osiągnęła już znaczne rozmiary i jesteśmy pasieką wędrowną. Wędrujemy z pszczołami po terenie północnego Mazowsza i Warmii. Są to rolnicze obszary z których pozyskujemy miody odmianowe, jak rzepak, facelia, gorczyca, facelia i duże obszary leśne skąd mamy miód akacjowy i lipowy. Posiadamy też pasieki stacjonarne, z których pozyskujemy miody wielokwiatowe i leśne.
W roku 2021 postanowiliśmy oznaczać nasze miody jako marka „Słodycz ula”, aby nasi klienci byli pewni o najwyżej jakości miodów i produktów pszczelich.

Zapraszam,
Leszek

100%

organiczny
produkt

Właściwości miodu

  • zwiększa odporność
  • reguluje procesy metaboliczne
  • miód poprawia skład krwi
  • pomaga radzić sobie z bezsennością
  • dodaje energii ciału, przywraca siłę

60

kg miodu z ula

12

milionów pszczół

60

tys. pszczół w ulu

1000

hektarów ziemi

Technologia

Jak produkujemy nasze miody

Produkcja miodu to złożony i wyjątkowy proces. Miód jest wytwarzany w kilku etapach.

Miłość do pszczół zaszczepił mi tata, jako mały chłopiec pomagałem w pasiece, a dobra praktyka to najlepszy nauczyciel. Od samego początku fascynowały mnie pszczoły i wiedziałem, że w przyszłości będę chciał unowocześnić i rozwijać tradycję rodzinną.

01. Kwiaty wytwarzają nektar i przyciągają nasze pszczoły

02. Pszczoły zbierają nektar i przenoszą go do swojego ula

03. Pszczoły uszczelniają komórki woskiem i dojrzewa miód

04. Odbieramy produkt i przekazujemy go do opakowania