11 kwietnia, 2024/Blog
  • By Leszek Piątkowski
  • 24

Fascynująca podróż po iglastych lasach w poszukiwaniu czarnej jagody zaczęła się już w Starożytności. Natomiast w mitologii, czarna jagoda była ważna do ludów północnej Europy do której zaliczają się Polacy – Słowianie. Używano jej w celach leczniczych. Warto we wstępie o tej roślinie napisać, że różnie w różnych regionach kraju mówimy na czarną jagodą. Nazywamy ja czernicami, czarną jagodą i czarnymi borówkami. Jednak prawidłową nazwą jest borówka czarna, natomiast dziś często mylona z borówka amerykańska, z sukcesem uprawioną przez rolników. My będziemy się posługiwać nazwą czarną jagodą, by mówić o jagodzie z lasu, tak też na Mazowszu i Warmii ją potocznie nazywamy.

Połączenie miodu z czarną dziką jagodą poprzez wymieszanie i kremowanie, to idealny duet, który jest niezwykle wartościową bombą witaminową i odżywczą. Niezwykły kolor fioletu i smaku, przypadnie do gustu każdej osobie, która chciała wprowadzić do swojej diety naturalne Polskie produkty. Produkt ten polecamy dla kobiet i mężczyzn, od najmłodszych dzieci do osób w starszym wieku. Produkt ten jest idealny pod każdym względem m.in. smaku, konsystencji i zawartości składników odżywczych. Chętnie idąc na spotkanie zabieram go jako prezent.

Właściwości jagód

Będąc na spacerze w lesie, często szukamy jagód. Ten dość niepozorny krzaczek z czarnymi owocami posiada wiele drogocennych właściwości, którego owoce zawierają witaminy z grupy A, C, E, składniki mineralne jak wapń, żelazo czy fosfor. Wykazują wysoką zawartość antyoksydantów, a naukowcy dowiedli, że spożywanie czarnej jagody ma działanie antynowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Jagody a szczególnie nasz duet z miodem polecany jest dla osób, które mają problemy trawienne, ponieważ jagody wykazują działanie przeciwbiegunkowe.

Warto wspomnieć, że czarna dzika jagoda rośnie w warunkach naturalnych, w lasach w których nie prowadzi się zabiegów agrotechnicznych, i uznaje się owoc z kategorii bio.

Co to jest liofilizacja?

Liofilizacja jest jedną z najlepszych obecnie znanych metod utrwalania żywności zwana też suszeniem sublimacyjnym. Jest to zaawansowany technologicznie proces i w uproszczeniu można powiedzieć, że z zamrożonych owoców usuwana jest woda. W procesie tym lód przechodzi bezpośrednio w stan pary wodnej z pominięciem stanu ciekłego. Proces ten przebiega w niskiej temperaturze oraz pod znacznie obniżonym ciśnieniem. A wszystko to odbywa się bez sztucznych ulepszaczy tzw. konserwantów. Dzięki procesowi liofilizacji zostaje sam owoc ze swoim całym dobrodziejstwem natury, wraz ze smakiem i aromatem. 100 % natury!

Czy owoce liofilizowane są zdrowe?

Liofilizacja zachowuje ponad 97% składników odżywczych i jest jedną z najlepszych metod jakie dotąd wymyślono a wszystko to zaczęło się już 1906 roku. Produkty poddane procesowi suszenia sublimacyjnego zachowują swój naturalny, oryginalny smak po dodaniu do nich wody. Suszenie sublimacyjne zachowuje również w owocach taką sama wartość odżywczą produktów. Żywność liofilizowana, prawidłowa przechowywana ma okres przydatności od kilku do kilkunastu lat. I to wszystko dzięki urządzeniu zwanego liofilizator.

Gdzie warto wykorzystać miód z jagodą?

Miód z czarną jagodą przypadnie do gustu każdej osobie. Szczególnie upodobali są sobie go dzieci i mężczyźni za kolor fioletu i wyrazisty smak a kobiety za jego walory odżywcze. Przede wszystkim polecam go jeść samodzielnie łyżeczką lub wykorzystać do:

  • śniadania i kolacji np. na kanapki

  • porannej owsianki,

  • naleśników, omletów,

  • herbaty,

  • deserów owocowych, gofrów.

Z miodem z jagodą przygotujecie również wyśmienite lemoniady. Idealne na ochłodę.

Smacznego 🙂

Czarna jagoda w tradycji ludowej w Polsce

Warto napisać, że czarne jagody (czarne złoto z lasu) miało ogromne znacznie w polskiej kulturze ludowej w Kościele Katolickim ponieważ 2 lipca obchodzono tradycyjne święto Matki Boskiej Jagodnej, później przeniesiono i połączono ze świętem Nawiedzenia Najświętszej Maryi Panny dziś obchodzone 31 maja. Związane są tym różne przesądy i obyczaje, które są połączeniem tradycji ludowej (przedchrześcijańskiej) i kultu religijnego do Matki Bożej w Kościele Katolickim. Do dziś w niektórych regionach Polski są kultywowane tradycje, i 2 lipca kobiety wierząc w zdrowe macierzyństwo tego dnia nie zbierają i nie jedzą jagód leśnych a polecają swojego macierzyństwo modlitwie Matce Boskiej Jagodnej.

Miody z dodatkami doskonałym pomysłem na prezent. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą miodów na prezent z pewnością znajdzie się coś słodkiego .